Skip to content

In Memoriam

Doina Cornea

de Leontin H. Iuhas, fiul Doinei Cornea

Doamna Doina Cornea a fost, în anii ’80, printre puținii opozanți la politicile distructive ale lui Nicolae Ceauşescu, susţinute şi impuse de Partidul Comunist cu “braţul său armat”, Securitatea şi tolerate de marea majoritate a cetăţenilor României.

După 1989 a avut o activitate continuă în direcţia democratizării şi aşezării României pe un făgaş firesc în care îi este locul: crearea statului de drept, poziţionarea României pe plan internaţional, în Uniunea Europeană, în Alianţa NATO şi, nu în ultimul rând, printre puternicele monarhii constituţionale. De asemenea a militat pentru recunoaşterea statutului de Biserici Naţionale a Bisericii Ortodoxe Române şi a celei Unite cu Roma, Greco-Catolice, dar și pentru curăţarea lor, prin asumarea greşelilor trecutului, atât la nivel instituţional cât şi individual.

Portret 14

De asemenea Doina Cornea a avut şi o activitate artistică – mai puţin, sau chiar deloc, cunoscută. Pe lângă cărţile cu caracter politic sau memorialistic, pe lângă traduceri ea a scris şi poezii şi a pictat, având o multitudine de picturi şi desene nepuse încă în valoare sau în atenția publicului.

Din păcate uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de plecarea ei. Paradoxal, memoria ei este mai vie acum în exteriorul decât în interiorul României. Doina Cornea, decorată cu nenumărate distincții importante a fost şi ar trebui să rămână pentru multe generaţii ce ne vor succeda un simbol al demnităţii şi curajului.

Așadar, pentru păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea, pentru cunoaşterea şi răspândirea ideilor pe care le-a promovat, am inițiat procedurile pentru crearea Fundației Doina Cornea.

Doina Cornea
DC, Tin-Tin in 22 decembrie in fata Securitatii
Portret 4
DC la masa de lucru (1)